Verfrissend: 'Ineens ben je een team!'

De lachwekkende, moeilijke, leuke, pittige een confronterende momenten. In deze rubriek laten wij meer zien van onze activiteiten bij opdrachtgevers. Dat is leerzaam, dat is verfrissend!

Door Manon de Kok


Best pittig. Je bent ineens een team!
Samenwerkingsprojecten. We duiken er vrolijk in en leren iedere dag. Vaak begeleiden wij vanuit operatie frisse peper projecten binnen een enkele organisatie. We werken dan samen met de medewerkers en met andere zelfstandigen uit ons frisse peper samenwerkersnetwerk, volgens ons stappenplan. Daarnaast werken we in samenwerkingsprojecten, waar verschillende organisaties met een initiatief aan de slag gaan. Best een uitdaging, zeker als niet iedereen van het begin af aan bij een initiatief betrokken is en er al heel veel bedacht is.

Hatseflats, enthousiast aan de slag. Maar dan
Je ontmoet iemand op een bijeenkomst. Hee, je vult elkaar leuk aan. Je ziet een samenwerkingskans en er ontstaat een goed idee. Je maakt samen een mooi plan op papier, betrekt partijen, creëert een budget en daar is een project.

Maar dan begint het echte leven. Dan moet je samen gaan doen wat je zo mooi hebt bedacht. Valt niet altijd mee. Dat is al een uitdaging met een team binnen 1 organisatie, laat staan met mensen van 6 verschillende organisaties die ineens als team moeten samenwerken. Met allemaal hun eigen ideeën, insteek, expertise, etc. En ook nog hun eigen persoonlijkheid, manier van werken, communicatiestijl, drijfveren. Zelfs eigen doelen en belangen misschien?

Goed afstemmen en blijven checken
Klinkt natuurlijk hartstikke logisch dat het in samenwerkingsprojecten handig is om af te stemmen wat je wilt en wie je bent. Toch wordt hier vaak te weinig aandacht aan besteed:

  • Aan het begin van een samenwerkingsproject wil je goed afstemmen waarom je dit project initieert en wat je wilt bereiken samen. Je wilt op 1 lijn zitten en het is handig dat gedurende het project te blijven checken met elkaar. In bijna al onze projecten horen wij: “Ja, tuurlijk is het duidelijk voor iedereen wat we willen bereiken.” Maar als we vervolgens vragen wat dat dan precies is, blijkt dat er vaak toch geen duidelijk gezamenlijk doel is. Of er zijn zelfs heel uiteenlopende doelen. Of iedereen is het oorspronkelijke doel uit het oog verloren en doet zijn eigen ding. Dat gaat tijd kosten!

  • Daarnaast is aandacht besteden aan wie wie is en welke rol de mensen invullen binnen het project vaak een ondergeschoven kindje. Hartstikke belangrijk! Leer elkaar snel een beetje kennen, zodat je weet hoe je elkaar kunt aanvullen. En weten hoe je teamgenoten in elkaar steken, helpt enorm in onderling begrip en communicatie.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.