Testgrond aangeboden fouten maken vereist

Iedereen kent de complexe problemen wel, waarvan iedereen vindt dat het anders kan, maar waar niemand zich compleet verantwoordelijk voor voelt. Denk CO2 uitstoot, plastic reductie, toenemende ongelijkheid, polarisatie, tekort aan technisch personeel, burn-out bij jongeren etc.
Dit zijn typische 'wicked problems'. Uitdagingen waarvan de complexiteit mede bepaald wordt door de verscheidenheid aan betrokkenen en factoren binnen de case. Het zijn problemen waarbij je meerdere perspectieven kunt innemen. Denk aan de rol van overheid, de rol van het bedrijfsleven, het onderwijs en de mensen zelf (eindgebruikers).

De frisse pepers staan voor frisse wind en pit. Waar jij vastloopt, starten wij. We gaan niet zoeken naar schuld en oorzaak, maar willen wat doen om het op te lossen!
Dus hebben Mari, Justin en Karin, creatieve wijsneuzen als ze zijn, een methode ontwikkelt die helpt om dit soort problematiek aan te vliegen.
De frisse peperproeftuin!
De eerste editie vond plaats tijdens de Dutch Design Week 2019 en had 2 doelen. We wilden testen of de proeftuin werkte en we wilden graag met oplossingen komen voor een sociaal maatschappelijke case.


Welke case?
We kozen voor de case 'toenemende ongelijkheid in Eindhoven.' Een case die door de gemeente genoemd wordt als één van de trends binnen het sociaal domein. Er is sprake van toename in de hoge en de lage inkomens bij Eindhovenaren, maar de middelmoot blijft achter. Met als gevolg dat er een 'gap' ontstaat. Hier hangen gevolgen mee samen, zoals toenemend wantrouwen ten opzichte van instituties. Lees ook dit artikel in het Eindhovens dagblad

>> Meer lezen over deze case en het resultaat uit de proeftuin? Bekijk ons werk.

Hoe zat de proeftuin in elkaar?
Het concept 'proeftuin' is niet nieuw. Al jarenlang proberen organisaties innovaties door te voeren door testgrond te creëren. Maar de combinatie die we maakten door principes van een living lab te combineren met de formule van de pepers (de driepoot en het 5 stappenplan) en het betrekken van de quadruple helix (ondernemers, overheid, onderwijs en eindgebruikers), maakt de frisse peperproeftuin tot een uniek exemplaar en bovendien erg leuk. Dat wat het team in haar hoofd had, zou in de werkelijkheid getest moeten worden om te ervaren of het de uitwerking had die we voor ogen hadden. Een proeftuin in de proeftuin. Of zoals Justin het noemde: Het matroesjka effect.

>> Meer lezen over de methode // actieprogramma




En? Werkte het?

Na de Dutch Design Week leken de frisse pepers wel een potje sambal. Wat hadden we hard gewerkt en we wisten van voor niet, of we van achteren nog leefden. We hadden in 5 dagen kennis verzameld, de case onderzocht, een experiment opgezet, uitgevoerd en geëvalueerd. Onze conclusies:
  • Dit is voor herhaling vatbaar
  • Je moet het niet in een week proppen
  • De kwaliteit van de proeftuin groeit als je meer tijd neemt
  • Actieve betrokkenheid van stakeholders (helix) is keihard nodig voor een goed resultaat (voorwaarde)
  • Een frisse peperproeftuin vraagt om 'vogelvrije' ruimte (experimenteerruimte)
  • De proeftuin meemaken = is anders gaan denken
  • De waarden die de proeftuin opleverden varieerden van harde feiten (testresultaten, groeiend netwerk) tot zachte bijvangst. (toenemend begrip, gevoel van vertrouwen)
  • De proeftuin kan binnen allerlei problemen ingezet worden, mits er een groep mensen is die een case heeft
  • De proeftuin geeft antwoord op de 'hoe'-vraag.

En de case?
De case is niet opgelost. Dat zou een wonder zijn. Maar wel hebben we inzichten opgedaan die vragen om een 2.0 versie. Lees hier meer.

Ge wit dat ge bedankt zeit
Heel graag willen we de mensen bedanken die hebben meegewerkt en bijgedragen aan de eerste editie.
  • Senna Swinkels, Fatima Perjan en Corinne van Keulen van de Gemeente Eindhoven (overheid),
  • Maartje en Danique van Stichting Move (onderwijs),
  • JIkke Menting en Alex van de Rakt van Wij Eindhoven,
  • Jaap Klink van Broed
  • De buurtbewoners uit de wijk Tongelre.

Daarnaast al onze collega's en de studenten die zich hebben ingezet:
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.