Frisse peperproeftuin

Tijdens de Dutch Design Week hadden wij de eer om in het prachtige atelier van Ronald Sponselee van de Love Bird Company de frisse peper proeftuin voor de eerste keer te testen. Lucky Birds dat we waren, waren de gemeente Eindhoven, WIJ Eindhoven, Stichting Move, ondernemers en bewoners uit de wijk van de partij.

Centraal stond de vraag: Hoe kunnen we de negatieve gevolgen van toenemende ongelijkheid in Eindhoven bij de kladden vatten.

Deze vraag was voor de verschillende partijen van groot belang. De gemeente Eindhoven ziet het als hun taak om mensen bewust te maken van deze negatieve trend en roept op om er iets aan te gaan doen. Stichting Move is dagelijks bezig met het bouwen van bruggen tussen studenten en basisschoolleerlingen om hun bubbels te doorbreken en WIJEindhoven ziet het als hun taak om continu te verbinden in wijken en de sociale cohesie te vergroten. Kortom, bubbels doorprikken, bruggen bouwen en kloven dichten wilden we allemaal, maar wie is eigenaar van dit vraagstuk en wie moet een stap zetten om dit voor elkaar te krijgen?

Dit deden we
In 4 dagen creƫerden we een living lab. In sneltrein vaart onderzochten we de problematiek (dag 1), gingen we los in een design thinking sessie (dag 2), vervaardigden en testten we een oplossing (dag 3) en koppelden we onze bevindingen terug aan de stakeholders. (dag 4)

Samen kwamen we erachter dat:
 • Toenemende ongelijkheid samenhangt met polarisatie. Bij polarisatie is er een gebrek aan contact tussen groepen mensen. Dus polarisatie leidt tot bubbels.
 • Een bubbel kun je doorbreken door interpersoonlijk contact. Interpersoonlijk contact kan geactiveerd worden door mensen een motief (taak) te geven waarbij contact met elkaar gezocht moet worden.
 • Het een thema is, waarbij je tegen wet- en regelgeving aanloopt. Denk vooral aan privacy. Inkomens, adressen, foto's zijn allemaal niet toegankelijk zonder toestemming. Dat betekent dat een 'derde' zeer lastig een brug kan slaan tussen 2 groepen. Men moet zelf die stap zetten.
 • Dat betekent dat je of 'vrije ruimte' nodig hebt, waarin mag afwijken van wetten, zodat men dit toch mag doen.
 • Of dat je buiten 'derden' om moet werken en alleen direct contact stimuleert.

Kortom, waardevolle inzichten... en dit was slechts een begin. De frisse peperproeftuin leverde naast inhoudelijke inzichten ook het volgende op:
 • een blikverruimende ervaring voor iedereen die meedeed
 • Enorm enthousiasme
 • 2 lege dozen chocolade
 • Een warme relatie tussen wijkbewoners en ondernemers
 • Nieuwe contacten tussen onderwijs en ondernemers
 • Naast de geteste oplossing, nog tal van ongeteste mogelijkheden

Hoe nu verder? We gaan door op 2 manieren:

Eerste manier: de frisse peperproeftuin gaan we als methode vaker inzetten op complexe vraagstukken.
 • Dit kan in een mini-editie, waarin deelnemers de methodiek ervaren, een andere mindset eigen maken en de tools kunnen adopteren naar hun eigen project. Het proces is dus leidend.
 • Dit kan in projectvorm, waarin we op inhoud naar echte werkende oplossingen werken. De inhoud is leidend.

Tweede manier: we roepen op om ons de kans te geven om op het vlak van polarisatie en toenemende ongelijkheid een 2.0 versie neer te zetten. Nu we geproefd hebben van het thema en ons ingevreten hebben in de materie, willen we een zinvolle bijdrage leveren en het niet bij een losse flodder laten. Wie deze motivatie deelt, is van harte welkom om contact op te nemen met Karin.

Het co-creatie team

Teamcaptains:
Mari // Choreograaf, expert ervarend leren
Justin // Communicatieadviseur en fotograaf
Karin // A&O psycholoog, procesbegeleider en ideeƫnkanon

Vliegende pepers:
Manon // Bedrijfskundige en projectrebel
Frouke // Design thinker en event manager
Ruud // Design thinker
Liam // Student Journalistiek Fontys
Floor // Student grafisch ontwerp St. Lucas
Stijn // Student Communicatie multimedia design Avans
Marieke // Student Communicatie multimedia design Avans
Jay // Student Communicatie multimedia design Avans
Alexander // Business creations Avans

Meer informatie

Karin Mommers
06-28133601
mailInteresse in deze methode? Hier vertellen we je hoe en of het ook voor jouw case kan werken.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.