Frisse Peperproeftuin dag 4: Eindpresentatie

De finish is in zicht
Een week van lange dagen van hard werken, veel denken en vooral doen is bijna voorbij. Vandaag ronden we het experiment af met de eindpresentatie. Mari, Manon, Karin, Alex, Maartje, Jikke en Senna (via een telefoonverbinding) zijn verzameld bij onze eigen proeftuin-stand. Iedereen is nieuwsgierig hoe het proces van het experiment in het experiment is verlopen. Karin loopt aan de hand van foto’s en quotes de week door. Daarin vertelt ze welke beren we op de weg getackeld hebben en hoe we van denk-stand in de doen-stand terecht gekomen zijn.


Oplossing voor de worsteling van dag 3
Op dag 3 stonden we voor de lastige taak om alle uitwisselingen van kennis, middelen en inzet tussen alle personen die zich voor de proeftuin hebben ingezet in kaart te brengen. Hoe laten we zien wat we elkaar geschonken hebben en wat we van elkaar hebben ontvangen? We hebben dit opgelost met een value flow-map. In dit spinnenweb van uitwisselingen geven we aan hoe snel een groot en ingewikkeld netwerk kan ontstaan, als je in co-creatie een oplossing probeert te vinden voor een sociaal probleem. Daarnaast zie je welke waarde het heeft gehad voor iedere deelnemer.

Verse adviezen uit de proeftuin
De adviezen gaan over en weer tussen alle participanten. De frisse pepers geven aan de stakeholders mee dat het krijgen van inzicht door mensen niet altijd leidt tot actie. De tip is mensen een gekaderde taak te geven, dan komt er ook actie.
De pepers hebben ook een behoefte aan een vogel-vrije-ruimte voor experimenten. Een universum waar we soms de wet even kunnen overtreden.
Het is cruciaal dat de stakeholders hun betrokkenheid blijven tonen en ook hun medewerking geven.

Hoe nu verder?
Organisaties zitten behoorlijk vast in hun uren die ze beschikbaar hebben en de besteding van geld. Ze voelen zich wel degelijk verantwoordelijk voor de beweging die we willen brengen en zij willen daar ook graag aan mee werken.
Jikke van Wij Eindhoven vindt het belangrijk dat ook zij daarin benaderd blijven worden. ,,Gebruik ons voor de infrastructuur want de uren die we hebben, spenderen wij het liefste met mensen in de wijk". Ze maakt daarbij wel een kanttekening. Dat we bewust moeten zijn wat we vragen. ,,Ik kan een uur bij de frisse pepers zitten, maar dan offer ik wel een uur op dat ik koffie kan gaan drinken bij iemand die alleen is of ziek is.”

Voor nu laten we het stof even dalen. Naast enthousiast en vol nieuwe indrukken en ideeën om mee verder te gaan, zijn we ook moe en overprikkeld. We geven onszelf de ruimte om onze gedachten en ideeën te laten rijpen. Over drie weken komen we met zijn allen weer bij elkaar om een gewogen eindanalyse te maken. Natuurlijk delen we die eindanalyse op facebook.

Het was een mooie en vruchtbare week in de frisse peperproeftuin.
Smaakt zeker naar meer. Véél meer!
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.