Frisse peper opent haar idee atelier in Eindhoven

Als het aan de frisse pepers ligt, gaat Eindhoven dit jaar door de frisse pepermolen. Waarom heeft Eindhoven frisse peper nodig?

Operatie frisse peper is 5 jaar geleden geboren in Brabant vanuit het brein van Karin Mommers (arbeids- en organisatiepsychologe) en Manon de Kok (Internationaal bedrijfskundige). Hun gezamenlijke passie voor kunst en hun innerlijke drive om organisaties in beweging te brengen, bracht hen tot een bijzondere manier van samenwerken. Vanuit hun geloof in de kracht van artistieke interventies in het bedrijfsleven, startten zij een co-creatie team op van bedrijfskundigen, psychologen en kunstenaars met als doel mensen in beweging te brengen op gebied van houding, communicatie en gedrag.

Technologische innovatie en sociale innovatie

Hun unieke formule zorgde voor een zucht van verlichting bij organisaties die de zoektocht gestart waren op gebied van sociale innovatie*. Gebaseerd op de uitkomsten van de Erasmus Concurrentie- en Innovatie Monitor 2005-2010 blijkt dat sociale innovatie verhoudingsgewijs drie maal zo sterk bijdraagt aan het innovatiesucces van organisaties ten opzichte van technologische innovatie (Volberda, Jansen & Van Den Bosch, 2006; Volberda, Van Den Bosch, & Heij, 2013). Om slimmer, flexibeler, dynamischer en co-creatief te kunnen werken binnen organisaties, waren vernieuwende ideeën nodig. Maar ook verbeeldingskracht, creatief vermogen, motivatie, vakmanschap, veel ruimte om te experimenteren en een sterk gevoel van zingeving. Door de inzet van het co-creatie team van operatie frisse peper konden deze voorwaarden voor beweging gerealiseerd worden.

Ondertussen zijn we 5 jaar verder en heeft operatie frisse peper tal van transities begeleid op maatschappelijk en bedrijfsmatig vlak. Er woeden ware interne revoluties binnen de organisaties waar zij hun peper hebben gestrooid.

The next step

Ze zijn klaar voor de next step. Hoe klinkt operation fresh pepper? En waar vind je meer technologische innovatie en creatief design dan in Eindhoven? Eindhoven bruist, aldus Karin Mommers. Ze woont zelf in het centrum van Eindhoven en wordt dagelijks geconfronteerd met het groeiende internationale karakter van de stad. Bedrijven als ASML, DLL, Philips, DAF, instellingen zoals de TU, initiatieven zoals the high tech campus en Brainport, maar ook het vliegveld zorgen voor een enorme dynamiek.


Eindhoven heeft een vruchtbare grond voor een sterkere verbinding tussen het bedrijfsleven en creativiteit, maar krijgt de 'mens' hierin voldoende aandacht? Als we meer, beter, groter en mooier gaan denken, dan gaat dat hand in hand met harder werken, sneller reageren en hoge eisen aan elkaar. Wat betekent dit voor studenten, werknemers, ambtenaren en bewoners van de stad? Tekort aan goed personeel? Veel expats en internationale studenten die hun draai moeten vinden in een nieuwe vreemde omgeving? Hoge werkdruk? Allemaal factoren die belemmerend kunnen werken in de positieve opwaartse spiraal die we voor ogen hebben.

Een gelukkige plek

Niet voor niets is binnen Eindhoven ook een 'geluksbeweging' op gang gekomen. Er zijn o.a. geluksroutes en er komt een geluks-opleiding bij de Fontys. Geluk draagt bij aan gezondheid, mentaal en fysiek welzijn en creëert betrokkenheid. Operatie frisse peper wil de menskant van verandering en vernieuwing aandacht geven. Zodat we kunnen manouvreren in deze snelle wereld, veranderbereid en veranderklaar zijn als de situatie dat vraagt, maar ook dat je durft stil te staan en aandacht kan geven aan de juiste dingen op het juiste moment.

Het idee atelier

Operatie frisse peper maakt actieprogramma's om mensen in beweging te brengen op gebied van houding, gedrag en communicatie. Hun thuisbasis is de Gruyter Fabriek in 's-Hertogenbosch. Hun 2e vestiging, het idee atelier, wordt binnenkort officieel geopend op Sectie-C in Eindhoven. Op Sectie-C zijn ruim 180 artiesten en ontwerpers gehuisvest. Dit oude Stork terrein is volgens eigen zegge een grenzeloos domein waar onafhankelijke denkers en authentieke doeners samensmelten in een unieke, organische cultuur. Sectie-C noemt zich de kraamkamer van nieuwe ideeën, producten en oplossingen. Het is een levendig terrein waar studio’s, werkplaatsen, tuinen, podiums, tentoonstellingen en laboratoria zijn gevestigd. Een gemeenschap van doeners en denkers waar onverwachte ontmoetingen een vonk kunnen doen overslaan die nieuwe creaties stimuleert. Vrijheid regeert op Sectie-C en laat haar bewoners creëren op een originele en bewuste manier.



Operatie frisse peper opent haar idee atelier op 5 april. Zij kiezen bewust voor deze creatieve locatie. "Wij zijn een netwerkorganisatie en ons co-creatie team bestaat uit zelfstandige kunstenaars, bedrijfskundige en psychologen. Wij zien sectie-C als een grote snoepwinkel. Het barst er van het creatief talent en wij zijn van plan elk hoekje en gaatje te exploreren op zoek naar gave co-creaties om samen te rebelleren."

De frisse peperopleiding

Daarnaast kunnen we niet wachten om ook onze engelstalige variant van de frisse peperopleiding uit te rollen in Eindhoven. De opleiding stoomt je klaar tot social innovator, interne rebel, cultuurcoach, pionier, piraat... what's in a name. We zijn dan ook op zoek naar organisaties met een case, die willen deelnemen in deze eerste pilot. Dus, voel je gerust aangesproken!

Tot snel op sectie C,
Manon en Karin

ps. Binnenkort kennismaken? Kom voorproeven op 26 april bij 'Boter, Kaas en peper.'
Alvast een sneakpeak van het terrein? Kijk hier.


*Sociaal innoveren is het samenspel tussen het ontwikkelen van nieuwe managementvaardigheden (dynamisch managen), het hanteren van innovatieve organisatieprincipes (flexibel organiseren), het realiseren van hoogwaardige arbeidsvormen (slimmer werken) en het aangaan van samenwerking met externe partijen, zoals consumenten, bedrijven, overheden en/of kennisinstellingen (co-creatie) om het concurrentievermogen en de productiviteit van organisaties te verbeteren. Aldus Henk Volberda en Frans Van den Bosch van de Erasmus Universiteit.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.