Muziektheater brengt een dieper gesprek op gang

Jesse is theatermaker en liedjesschrijver. Onder de naam Het Motief brengt hij, samen met actrice en zangeres Jozan, muziektheater. Jesse is één van de creatieve krachten achter het concept van operatie frisse peper en stond aan de wieg in 2012. Jesse is een onvervalste autodidact en koos na zijn studie logistiek management voor een muzikaal pad. Hij volgde zijn hart en is nu fulltime bezig met zijn passies; muziektheater en de ontwikkeling van mensen.


Muziektheater in een training of opleiding? Wat heb je daar aan?
Jesse is samen met Jozan al sinds de oprichting van operatie frisse peper bezig met artistieke interventies. De vorm die zij kiezen is muziektheater. Muziek is bij uitstek het middel om deelnemers te laten voelen.

Jesse vertelt: "Door middel van dialogen en liedjes worden werksituaties levendig gemaakt. De deelnemers kijken en beleven op een andere manier hun eigen situatie en worden daardoor geraakt en geïnspireerd. We merken dat de deelnemers door de gekozen vorm nieuwe inzichten krijgen en ook dat na de interventie het gesprek makkelijk op gang komt. Deelnemers zijn eerder geneigd om dieper in te gaan op hun eigen gevoelens rondom het werk."

Mensen halen dingen uit onze voorstellingen die we er niet bewust instoppen
Jesse: "Voordat ik aan de slag ga met de voorstelling lees ik informatie uit intakegesprekken en bespreken we de doelen van de interventies. Deze informatie gebruik ik nooit letterlijk. Ik probeer wel de bijbehorende situaties en gevoelens te begrijpen en te vertalen naar liedjes, gedichten en dialogen."

"Mijn liedteksten zijn soms poëtisch en geven de deelnemers de mogelijkheid om hun eigen interpretatie aan de tekst te geven. Zo vond ik het mooi toen een manager na het beluisteren van 1 van onze liedjes een ingeving kreeg: Ik moet mijn eigen mensen meer de ruimte geven. Ik moet er niet zo kort op gaan zitten. Terwijl het lied voor mij ging over meer plezier maken in het werk. Dat is het mooie van deze voorstellingen. Je probeert de deelnemers op een andere manier te laten nadenken over hun werk. Meer vanuit hun hart in plaats van hun hoofd."

Muziektheater in een opleiding, moet ik acteren?
No worries, de deelnemers spelen zelf niet mee, maar kunnen de voorstelling lekker over zich heen laten komen. Er valt ook genoeg te lachen! Jozan is een kei in het neerzetten van komische typetjes.


Muziekvideo van het Motief: www.hetmotief.nl
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.