''Beweeg je kleine teen. Hoe snel lukte dat?''

Rianne is danseres en choreograaf. Ze studeerde moderne dans aan de ArtEZ Dansacademie in Arnhem en the Merce Cunningham Dance Studio in New York. Rianne creëert al vanaf de start van operatie frisse peper artistieke interventies.

Dansen als artistieke interventie. Wat levert dat ons, als gewone mensen, op?
"Als danser heb ik een behoorlijke fysieke kennis en beheersing ontwikkeld. Als ik aan mijn linker kleine teen denk dan kan ik die ook meteen bewegen. (Probeer maar eens…)
Vaak genoeg heb ik gemerkt hoe subtiel lichaamstaal is. Alleen al een andere gedachte kan een choreografie een totaal andere sfeer geven. Nu is dit in dans natuurlijk een enorm uitvergrote eigenschap, lichaamstaal. Maar hoe zit dit bij de “gewone” mens?
Ik breng met jullie in lijn wat we denken uit te stralen (als we daar al over nadenken) en wat we daadwerkelijk communiceren. Dit betekent dat ik je uitdaag om uit je comfortzone te stappen. Ook geef ik praktische tools die je kunt uitproberen in het dagelijks leven."

Geeft dansen geen ongemakkelijk gevoel?
"Ik zeg altijd, dansen is bewegen en bewegen doen we allemaal. We maken geen pirouettes. Ik creëer een veilige omgeving met een nodige dosis humor. Je ontdekt door zelfreflectie hoe groot de rol van beweging is in alle dagelijkse communicatie.
Maar je krijgt ook het echte werk te zien. Er zal een demonstratie zijn van mijn artistieke werk dat specifiek op dit onderwerp gemaakt is. Zo kunnen de deelnemers op hun gemak observeren wat het effect van beweging is."

Wat heb je er aan op de werkvloer?

"Nadat we de kracht van lichaamstaal onderzocht hebben, zullen we met die informatie kijken naar groepsprocessen. In elke (bedrijfs-)cultuur zal het een bekend fenomeen zijn: groepen bewegen zich L-A-N-G-Z-A-A-M…. Ga met een groep dansers op tournee en het duurt superlang voordat iedereen (met alle kostuums) in de bus zit. Het is met het nemen van groepsbesluiten al even erg, het duurt lang! We gaan op onderzoek uit naar deze groepsdynamiek.
  • Wat als we 1 persoon opdracht geven heel langzaam te lopen en de rest van de groep heel snel, maar er mag niemand achtergelaten worden? Hoe kunnen we creatieve manier bedenken om de groep up to speed te houden?
  • En hoe kunnen we de vertaalslag maken naar het “echte” leven? Ga je wachten tot die andere persoon zijn verantwoordelijkheid neemt? Of ga je zelf en zie je wel of hij nog komt?
  • En hoe ga je om met leiderschap in een groep? Hoe goed kun je eigenlijk leiden? En geleid worden? Waar ontstaat (mis)communicatie?

Deze vragen of jouw eigen vragen beantwoord ik graag voor je.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.