Het actieprogramma dat mensen in beweging brengt

Doe ff lekker op je eigen manier

Kijk. Voor ons zou het echt het gemakkelijkst zijn om alles voor te kauwen aan onze opdrachtgevers. Wij krijgen een vraag, stellen een tof co-creatiegroepje met allerlei experts samen en brainstormen een hoop antwoorden en oplossingen bij elkaar. En alsjeblieft. Succes & veel plezier ermee!

Maar helaas. Op een presenteerblaadje aanreiken wat jullie moeten doen werkt niet. Niet lang in ieder geval. Jullie moeten echt je eigen oplossingen bedenken en uitproberen.

Wij denken graag met jullie mee, leren jullie wat verandering doet bij mensen, begeleiden het proces en inspireren met een berg creativiteit. Maar acties die bij de een werken, werken bij de ander totaal niet.

Dus wat moeten we doen? Vertrouwen en loslaten!
(en terwijl wij dit roepen, steken wij onze vuist in de lucht).

Da’s moeilijk! Denk er maar eens eerlijk over na. Vertrouwen en loslaten. Op je werk, thuis, in je relatie, met je kinderen? Doe jij het?

Waarom niet gewoon allemaal op mijn manier?
Die is prima!
Tuurlijk. Het gaat niet om goed of slecht. Maar mensen zijn nou eenmaal op hun best als ze vol vertrouwen hun eigen ideeën en talenten mogen inzetten.

Er is veel onderzoek gedaan naar leiderschap op basis van vertrouwen. De onderzoeken laten zien dat het veel voordelen heeft. Verbeterde prestaties, toename loyaliteit, hoog niveau van samenwerking en betrokkenheid, toename innovatiesnelheid en kwaliteit. Mooie resultaten, die je graag wilt bereiken als je een verandering inzet.

Schapen
William L. McKnight was een Amerikaanse zakenman met revolutionaire managementideeën aan het begin van de 20e eeuw. Hij zei wat interessante dingen over 'mensen vertellen wat ze moeten doen':

Vertrouwen, loslaten en fouten mogen maken dus. Hier kunnen wij ons wel in vinden. Iedereen op zijn eigen manier en met zijn eigen redenen op hetzelfde hogere doel af. Dan gaan we echt bewegen en innoveren met z’n allen.

Duidelijke rode draad
Wat je natuurlijk wel nodig hebt, als je mensen los wilt laten en een beweging wilt ‘laten gebeuren’, is een duidelijke ‘why’. De rode draad, waar je steeds weer aan vast kunt grijpen als jij en jouw collega’s de weg of de energie kwijt dreigen te raken tijdens het proces.

Een dipje gebeurt, hè. Dat hoort er gewoon bij. Dat is die vertraging in de innovation adoption curve waar we het eerder al eens over hadden.

De rode draad helpt je steeds weer te zien 'waar je het ook alweer voor doet'. En dat geeft je nieuwe energie om niet op te geven.

Wie moeten er vertrouwen en loslaten?
>> Jij.
Probeer de beweging die je op gang wilt brengen niet bij de mensen door de strot te duwen. En zeker niet de manier waarop je dat wilt doen. Dat werkt averechts, weten we intussen. De kunst is om ervoor te zorgen dat jouw collega's echt de kar van jou overnemen. En dat zij de kar ook weer doorrollen naar de volgende lichting aanhakers.

>> Jouw manager(s). Die moeten jou en jouw collega lekker je gang laten gaan. Laten experimenteren, ontdekken, fouten maken en keuzes maken. Alles richting een stip op de horizon en gericht op resultaat. Zekers. Maar wel op je eigen manier.

>> Wij. In de projecten die wij doen hebben we van alles en iedereen los te laten:

- Onze opdrachtgevers. Wij mogen ons er niet te veel en vooral niet te snel mee bemoeien als de boel eenmaal in gang is. Hoe graag we dat ook zouden willen af en toe, wij staan netjes aan de zijnlijn. :-)

- Onze samenwerkers die we betrekken bij de projecten. Ook zij moeten de ruimte en het vertrouwen voelen om hun talenten en kennis optimaal in te zetten. Wij werken niet voor niks met co-creatieteams. Onze samenwerkers hebben allemaal iets toe te voegen wat zij echt veel beter kunnen dan wij…

Kortom, in een ideale situatie kunnen we allemaal vertrouwen en loslaten. Zodat we iedereen op zijn eigen manier waarde laten toevoegen aan de organisatie.

Maar hoe dan?
“The best way to find out if you can trust somebody is to trust them”, schreef Ernest Hemingway.

Geef het goede voorbeeld. Mensen spiegelen gedrag graag. Als zij een leider hebben die achterdochtig is, nemen ze dat over. Als een leider vertrouwen geeft en de mensen ruimte geeft, dan zullen zij dit gedrag ook sneller aan anderen laten zien.Ben een open boek. Als je praat over wat er in je omgaat en wat je van plan bent en waarom, vind je makkelijker medestanders. Je wordt beter begrepen en meer vertrouwd. Daarnaast is het goed om eerlijk te zijn over wat je wel of niet weet, in plaats van de schijn op te houden dat je alwetend bent. Dus... ben menselijk en betrouwbaar.

En owja… heb geduld! Heel belangrijk als je mensen hun eigen ding wilt laten ontdekken. En een van de moeilijkste, voor ons in ieder geval. Daar gaan we het later nog eens uitgebreider over hebben. Maar let op mijn woorden: heb geduld, heb geduld, heb geduld.
Maar goed, dat is hoe WIJ erover denken. Wil niet zeggen dat JIJ het ook zo moet doen (ook al is dat natuurlijk wel het beste ;-)). Doe jij het maar ff lekker op je eigen eigenwijze manier!

Frisse groeten,
Karin en Manon.


Wil je meer gepeperd worden? Dat kan!
  • Op 2 februari 2018 start de training 'Jouw operatie' >>
    Leer in 5 dagdelen alles over verandermanagement en breng jouw beweging op gang.
  • Kijk in onze agenda >> welke trainingen er nog meer gepland staan.
  • Sluit je aan bij de frisse pepers en ontvang maandelijks gratis frisse tips, artikelen en activiteiten. Meld je >> HIER << aan.

Succes en veel plezier met jouw eigen mini-revolutie!
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.