Van denken naar doen

Die-hard-kleefmemo-verslaafden, opletten nu. Zo ga je van denken naar doen!

In ons laatste bericht vertelden we wat beweging en verandering is. En hoe mensen op het werk daarmee om gaan. Het is goed om te weten hoe dit werkt, want als ‘veranderaar’ wil je beslagen ten ijs komen als je van plan bent een beweging in gang te zetten in jouw team, afdeling of organisatie. Maar geen enkele verandering op de werkvloer is tot stand gekomen, door er over na te blijven denken, toch? Zeg eens eerlijk, die leuke post-its maskeren toch gewoon weer een denksessie? Veranderingen komen tot stand door iets te gaan doen! Dus wil je verschil maken, ga van denken naar doen!


Ownee, Heb je hem weer met z’n geeltjes!

Je kent ze wel, de post-its, geeltjes, sticky notes of memo’s. Allemansvriend van menig ‘veranderaar’ en symbool van brainstormsessies. Maar is het kleurige-blaadjes-plakken wat we bedoelen met ‘doen’? Niet echt. Dus die-hard-kleefmemo-verslaafden, opletten nu en leer van de besten. Lees hoe wij dit aanpakken.


Karin Mommers, Arbeids- en organisatiepsycholoog en mede-eigenaar van operatie frisse peper heeft ruim 14 jaar ervaring met het in beweging brengen van mensen. Karin vertelt in haar eigen woorden hoe je van denken naar doen gaat.

De plastic bak met post-its
“Laatst leerde ik een team jonge lefgozers meer over 'procesbegeleiding', omdat ze zelf een kleine revolutie wilden beginnen in een organisatie. Zoals altijd sleepte ik een shitload aan materiaal achter me aan. Want alles wat een trainer bij zich hoort te hebben, heeft een frisse peper in 10-voud, inclusief toeters en bellen. Ik heb dan ook geen zakelijke trolley, maar standaard een grote reiskoffer, achter in de auto liggen. Tussen het materiaal bevindt zich altijd een plastic bak met post-its.


Bij de locatie aangekomen, maak ik altijd een nette mise en place, maar deze keer kon ik de ruimte pas betreden, toen ook de deelnemers al binnenkwamen. Zodoende konden zij meegenieten van al het spectaculairs wat er uit mijn koffer kwam. Toen ik de doos met post-its met een zwaai op tafel wilde laten landen, werd er parallel een mogelijk-alles-vernietigende-opmerking gemaakt.
"Dit wordt toch niet weer zo'n suffe denksessie heh!"


En hopppaaa, mijn geroutineerde trainershand (inclusief bak) zwaaide door naar de linkertafelpoot alwaar de post-it-bak schuivend over de grond uit het zicht verdween. Poeh, net op tijd. Ik voel mijn mondhoeken opkrullen en adrenaline opborrelen. Dit is het! Dit is wat ik wil horen! Mijn startsein. Ik mag alles uit de kast trekken, deze mensen zijn klaar voor actie!


Mijn glimlach wordt ondeugend beantwoord door de jonge koppies voor mij. Trappelend en gretig om de kneepjes van het vak te leren. Dit is het type deelnemer dat binnen 20 minuten afhaakt als het verhaal een loop neemt of er geen haakje naar de praktijk is. Bovendien is blijven zitten op een stoel ook een uitdaging. En vergis je niet, dit zijn universitair geschoolde talenten, waar menig headhunter een kleine moord voor doet. Kortom... zoals de pepers ze graag hebben.


Maar hoe doe je dat dan, als de post-it-bak midden onder je tafel is beland en je je trainershandleiding zojuist weggemoffeld hebt in je tas. Ze willen leren hoe je veranderprocessen begeleid zonder post-its. Dus voor de die-hard-kleefmemo-verslaafden, opletten nu!

Operatie frisse peper is in het leven geroepen om het geeltjesfenomeen de rug toe keren. En begrijp me niet verkeerd, die doos zit nog steeds in mijn koffer, maar het kan sterker, leuker en effectiever.
Wij hebben nagedacht, studieboeken binnenste buiten gekeerd, geco-creëerd en geëxperimenteerd en hebben onze eigen formule en stappenplan voor verandermanagement ontwikkeld. En met trots kunnen wij na 5 jaar zeggen, dat het briljant goed werkt (klopje op eigen schouder, moet ook kunnen).

Het geheim

Maar wat is het dan Karin? Wat is het geheim. Nou, gewoon doen. En misschien iets wat nog knapper is, een ander het vertrouwen gunnen en geven om iets te gaan doen.
Belangrijker dan een goed idee hebben, is een goed idee durven uitvoeren. En belangrijker nog dan een goed idee durven uitvoeren, is het risico durven nemen dat het mislukt.
En nog knapper en belangrijker is het durven loslaten van de controle en het geven van autonomie aan collega's, zodat ook zij hun eigen ideeën kunnen uitvoeren en hun eigen fouten mogen maken. Het lijkt een open deur en misschien trek je nu een beetje gedesillusioneerd je wenkbrauwen op, maar zeg nou zelf… wanneer heb jij voor het laatst, iets voor het eerst gedaan?

En hoe liep het af met de jonge lefgozers? Nou, zij hebben niet langer nagedacht over hoe ze processen moesten begeleiden, maar ze zijn opgestaan en zijn processen gaan begeleiden, diezelfde middag nog, samen experimenteren, met vallen en opstaan, met fouten, missers en geluksmomenten. En het was fantastisch."

jouw operatie

Jij hebt vast ook momenten dat je in actie moet komen, maar dat alles lijkt tegen te zitten of de energie al is weggevloeid voordat je de eerste stap hebt gezet. Laat dat niet gebeuren.
Als jij klaar bent voor 'doen in plaats van denken', dan gaan wij jou helpen!

Op 23 mei start ‘jouw operatie'. Een open training van 2,5 dagen waarin je aan de slag gaat met jouw werkgerelateerde case/vraagstuk. Je leert hoe je een beweging in gang kan zetten in je team, afdeling of organisatie.

Kortom een training die direct aansluit op de praktijk en dus zeer efficiënt in te zetten is. De tijd die je investeert in de training, draagt direct bij aan de uren die je voor het vraagstuk moet investeren. Met als belangrijkste verschil dat wij je er bij helpen.

Er zitten o.a. 2 hele gave workshops in van Max en Rianne, een gamedesigner en danseres/choreograaf. Kortom, een parel van een module. Doe je mee?

Dat klinkt goed. Ja, ik wil meedoen!





Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Meer informatie.