Het actieprogramma dat mensen in beweging brengt

De dag dat jij je frisse peper vindt

Je hebt een missie. Je wilt iets veranderen, wakker schudden, op gang brengen. Je wilt actie. Je hebt zelf ‘best wel duidelijk’ voor ogen waar je heen wilt. En hoe het er daar uit ziet. En dat is gaaf! Een betere en leukere wereld. Voor jou, voor je collega’s, voor de organisatie. En zelfs daarbuiten.

Maar jouw collega’s werken niet mee. Ze lijken je niet helemaal te snappen en pakken het niet op. Management ook niet. Die stelt moeilijke vragen over een concreet actieplan en resultaten, waar je nu nog geen antwoord op kan geven. Je wilt gewoon aan de slag, met kleine stappen en kijken wat werkt!

Hoe begin je? Wat heb jij nodig om jouw missie te volbrengen?

>> Stap 1. Vind de frisse peper in jezelf

Begin niet met anderen te overtuigen. Voordat je mensen kan meekrijgen in de beweging die je wilt, moet je eerst de frisse peper in jezelf vinden. En jouw missie laten aansluiten op wie jij bent, wat jij goed kan en waar jouw passie ligt. “Let your natural talents flourish” (Ken Robinson).

 • (Her)ontdek jezelf.
  Je talenten, je passies, je kracht. En ook je valkuilen en allergieën.

 • Weet hoe je communiceert.
  Hoe denk je dat je overkomt? En hoe vinden anderen dat je overkomt? Komt dat overeen met elkaar?

 • Ken je eigen lefgozergehalte.
  Om jouw missie na te streven moet je je kop durven uitsteken. Durf je dat? Heb jij genoeg lef om je comfortzone te stretchen? Durf jij kwetsbaar te zijn? Te experimenteren? De barricade op?

 • Ben jezelf.
  Ben ongemiddeld. Je eigen unieke zelf. Als je je comfortabel voelt bij wie je bent, dan kan je vol energie en overtuiging jouw missie nastreven. Dan geloven mensen je. En willen ze aansluiten. (Als zij ook lekker zichzelf mogen zijn uiteraard!)

>> Ennn... actie!

Wil je meteen aan de slag met je eigen innerlijke peper? Dan hebben we hier wat inspiratie voor jou in de vorm van opdrachten die je prima zelf kunt uitvoeren. Je mag natuurlijk ook je eigen variant bedenken. Als het maar fris en pittig is. En een stapje buiten je comfortzone!

1. Jouw passie. Houd een dag voor jezelf bij wat je allemaal doet waar je wel en niet blij van wordt.
Schrijf op een grote mindmap rondom je eigen naam/foto alle activiteiten van die dag. Geef aan het einde van de dag per activiteit aan hoeveel energie het je geeft, hoe leuk je het vindt. Rank met 1, 2 of 3 pepertjes (1 pepertje = weinig of geen energie, 3 pepertjes = mega energy boost!). Of met blije en boze gezichtjes, plusjes en minnetjes, wat werkt voor je. Welke inzichten geeft het je?


2. Jouw kracht. Vraag aan 3 mensen in je omgeving wat jouw kracht is.

Komt het overeen met de kracht die je aan jezelf toedicht? Komt wat de 3 mensen zeggen ook overeen met elkaar? Misschien leer je iets nieuws over jezelf en heb je meer krachten dan je denkt… Of juist 1 heel duidelijke waar je vast meer mee kan doen dan je nu doet.3. Jouw invloed. Lach naar alle collega’s. Ja, ook die ene! Neem je ’s morgens voor om iedere collega die je ontmoet te begroeten met een stralende lach. Omdat we als mens geprogrammeerd zijn om elkaar te spiegelen zul je veel lach terugontvangen. Misschien met opgetrokken wenkbrauwen van verbazing, maar een lach zal niet uit kunnen blijven. Neem het je niet alleen voor, maar doe het ook echt. Blik ’s avonds terug en kijk of het gelukt is. Niet bij allemaal? Ga de volgende dag in de herkansing.


>> Hoe verder?

Heb je je innerlijke peper gevonden? Mooi! Dan kan je volop aan de slag met jouw missie. Creëer die positieve opwaartse beweging die je voor ogen hebt. Start je eigen revolutie!


Meer peper nodig?
Wil je meer gepeperd worden? Dat kan!


Succes en veel plezier bij het ontdekken van jouw innerlijke frisse peper!